28 maart 2024 meer wijkkamers in Almelo

Belangrijke rol in strijd tegen eenzaamheid

Meer wijkkamers in Almelo

 

Almelo is vier wijkkamers rijker. Mensen konden al op 30 dagdelen terecht op 9 verschillende locaties, nu zijn daar twee nieuwe plekken aan toegevoegd en op twee bestaande locaties zijn nieuwe wijkkamers geopend. 

 

De gemeente Almelo en welzijnsorganisatie Avedan zien een toenemende vraag naar deze ontmoetingsplekken, er was een flinke wachtlijst.

In de wijkkamers van Avedan kunnen inwoners van Almelo gratis terecht om (nieuwe) mensen ontmoeten. Ze kunnen  samen leuke dingen doen, zoals sjoelen, kaarten, creatief bezig te zijn, een thema  bespreken, bewegen of gewoon gezellig praten. 

 

Dat kon al op 9 locaties in de stad. 

Nu zijn er ook wijkkamers geopend in het clubhuis van voetbalvereniging Luctor in de Haghoek en in Hoog-Schuilenburg in de Aalderinkshoek, elk met een dagdeel in de week. Bij De Schelf en Het Dok zijn twee extra wijkkamers geopend. Het totaal aantal dagdelen waarop mensen elkaar in hun wijk kunnen ontmoeten komt daarmee op 34 en naar verwachting komen er dit jaar nog vijf nieuwe wijkkamers bij (door een uitbreiding van het aantal dagdelen op bestaande locaties of op nieuwe plekken).

Projectleider Jannie Visse van Avedan is heel blij met de uitbreiding. ‘Wij hebben op verzoek van de gemeente geïnventariseerd hoeveel behoefte er is aan deze vorm van ontmoeting. Er stonden al 50 mensen op de wachtlijst. En we kunnen nu ook weer nieuwe belangstellenden inschrijven’.

 

De wijkkamer in Hoog Schuilenburg zit in een buurt met veel senioren. ‘Voor deze doelgroep was er in de Aalderinkshoek nog niet veel. Het is een heel mooie ruimte, dus daar verwachten we veel van’. 

 

De wijkkamer in de Haghoek zit in het clubhuis van VV Luctor. Een bijzondere samenwerking tussen Avedan en deze voetbalvereniging. ‘Overdag is in zo’n clubgebouw natuurlijk letterlijk geen bal te doen. Luctor wilde graag iets betekenen voor de wijk en daar zijn we enthousiast op in gegaan. Deze plek leent zich natuurlijk ook prima voor beweegactiviteiten als jeu de boules mocht daar behoefte aan zijn’.

 

Een wijkkamer wordt georganiseerd door een coördinator van Avedan met hulp van vrijwilligers. Om de toenemende behoefte aan te kunnen heeft Avedan dus ook extra vrijwilligers nodig. ‘Het is ontzettend dankbaar vrijwilligerswerk en je krijgt er veel gezelligheid en nieuwe contacten voor terug’.

 

Er zijn nu wijkkamers in de hele stad. Het is makkelijk om naar een wijkkamer in de buurt te gaan (dan zien inwoners misschien bekende gezichten of leren ze nieuwe mensen kennen in de wijk) maar deelnemers mogen ook voor een andere wijkkamer kiezen. Avedan kijkt samen met de aanstaande deelnemer welke wijkkamer het beste past en vrijblijvend een keer meedoen is geen punt.

Er is een ochtend- en middagprogramma met daar tussenin een gezamenlijke lunch. Deelname is gratis. 

 

Wilt u meer informatie? Bel gerust met Avedan: 0546-544100. Of kijk op www.avedan.nl/wijkkamers voor een overzicht.